Jak správně uskladnit brambory?

Brambory využíváme k jídlu prakticky denně, proto, máte-li zahrádku, pěstujete si své vlastní brambory. Máte-li jich hodně, pak přemýšlíte nad tím, jak je uložit, aby vám vydrželi co možná nejdéle, a vy jste si z nich mohli udělat vlastní zásoby. Ještě dřív, než brambory začnete uskladňovat, doporučujeme je od sklizně nechat zhruba dva až tři týdny vydýchat. Nejlépe bude, když je necháte v suchu a teple.

Neomývat a zbavit zeminy

Před uskladněním je dobré brambory zbavit zeminy. Ovšem pozor, neznamená to, že je začnete omývat. Po zaschnutí hlíny je ideální brambory očistit rukou a zeminu z nich sloupnout. Nejlepším prostorem pro uskladnění brambor je sklep. Ten před tím pořádně vyčistěte, ukliďte a není od věci jej i vysířit, je-li to potřeba. K uskladnění si dále připravte dřevěné bedýnky, netkanou textilii a dřevěné uhlí.

potatoes-1509375_960_720

Pozor na zesládnutí

Nedoporučujeme uskladňovat brambory ve vysokých vrstvách. Ideální je výška do 80 centimetrů, výš už ne. Pro nejlepší uskladnění zvolte dřevěné bedny, které mají mezi jednotlivými laťkami mezery, aby mohl proudit vzduch. Pro uskladnění brambor nesmí být teplota nižší, než čtyři stupně. Když teplota klesne, brambory zesládnou, což nechce nikdo. Rovněž brambory chraňte před slunečním světlem, aby vám nezačali klíčit.

Zabraňte klíčení

Pokud vám brambory klíčit začnou a klíčky jsou delší, než pět centimetrů, brambory nekonzumujte a vyhoďte raději. Takovéto brambory v sobě obsahují solanin (podobně jako zelená rajčata, o kterých jsme se zmiňovali) a ten je pro vás jedovatý. Zamezit klíčení brambor můžete tím, že pod ně vložíte dřevěné uhlí. Použijte k tomu rošt, brambory si tak navíc zachovají svou svěžest. Nezapomeňte místnost, kde brambory skladujete pravidelně větrat, aby se na stěnách neusazovala vlhkost.

Jiné druhy uskladnění

Nedisponujete-li sklepem, pak je můžete uskladňovat také v komoře, spíži a podobně. Ovšem není možno uskladňovat je zde dlouhodobě. Brambory můžete také přikrýt netkanou textilií, ale pozor, aby se pod ní brambory nezapařovaly.

Podobné články