Grilování patří mezi nejoblíbenější kratochvíle mnoha mužů i žen. Není se čemu až tolik divit, protože příprava skvělých specialit je příjemná s tím, že očekáváme skvělý výsledek. Ten se odvíjí nejen od našeho kulinářského umění, ale především záleží na kvalitě grilu, prostřednictvím něhož dobroty připravujeme. Máte-li doma nějaký starý rozvrzaný model, nebojte se zainventovat do nového. Podle čeho jej vybírat? To vám prozradíme v následujících řádcích.
Jaký typ grilování preferujete?
Odpověď na tuto otázku by měla přijít jako první. Na trhu existují prakticky tři základní typy grilů, a to klasické, elektrické anebo plynové. Prvně jmenované jsou založené na spalování dřevěného uhlí. Mnozí odborníci tvrdí, že právě pouze ony dokážou dát grilovaným potravinám tu specifickou chuť. Mnohem zdravější a pohodlnější grilování nabízejí elektrické modely. Počítat ale logicky musíte se závislostí na přívodu elektřiny. Pokud si vyberete třeba moderní plynové grily Weber, získáte jakýsi kompromis mezi nezávislostí a zdravým grilováním.
Bytelná konstrukce a grilovací plocha
Každý gril by měl být především maximálně pevný. Nemusíte mít doma žádného velkého obra, nicméně konstrukce se nemůže nijak hýbat do stran. Velikost grilovací plochy by se měla odvíjet hlavně od toho, kolik lidí hodláte hostit. Taky ale počítejte s tím, že větší modely jsou těžší, ač jsou vybaveny praktickými kolečky.
Ostatní aspekty výběru
Dbát se vyplatí mimo jiné i na materiál, z něhož je gril vyroben. Moc hezky vypadá kombinace kovu a dřeva. Myslete i na příslušenství a odkládací plochu. V neposlední řadě se zaměřte na údržbu. Rošty je zapotřebí co nejjednodušeji zbavit mastnoty a špíny, abyste se mohli opět pustit do grilování nových speciality. Zapomenout nelze ani na značku. Výbornou volbou jsou grily Napoleon nebo zmiňované modely Weber. Na grilcentrum.cz si určitě vyberete.