4 rady, jak naplánovat rekonstrukci domu naplánovat rekonstrukci domu

Každá rekonstrukce domu představuje velký několik důležitých kroků. Správná příprava je totiž základním předpokladem pro úspěch. V článku najdete blíže rozebrané čtyři důležité body, na které se připravit a co všechno nezanedbat. Zvýšíte tak šanci na bezproblémovou rekonstrukci s dodržením termínů.

Připravte si plán

Základem každé rekonstrukce domu je jasný plán toho, co je potřeba udělat. Sepište si všechny části domu, které projdou kompletní nebo částečnou rekonstrukcí. S tím se pojí také přibližný seznam materiálu a vybavení, které bude potřeba. Během procesu plánování získáte představu o potřebných financích a také o tom, jestli se do prací budete pouštět svépomocí, nebo si pozvete specializovanou firmu či řemeslníka.

Pokud plánujete rozsáhlejší rekonstrukci, připravte si časovou rezervu pro případné stěhování. Nikdy totiž nevíte, kdy se vynoří nečekaný problém, který si bude žádat speciální řešení. Ve svém plánu počítejte také s finanční rezervou, která by se měla pohybovat alespoň kolem 10 % z celkového rozpočtu.

Vyřešte financování

Součástí plánování je také vyřešení financí potřebných na materiál a práce. Buď můžete vycházet z cenového odhadu od firmy, nebo si sami připravte položkový rozpočet, na jehož základě zjistíte cenu za rekonstrukci. Nyní už zbývá vyřešit, jestli si vystačíte s našetřenými prostředky, nebo si budete brát úvěr. V případě úvěru máte na výběr mezi speciální účelovou půjčkou na rekonstrukci, úvěrem ze stavebního spoření nebo běžnou spotřebitelskou půjčkou. Výběr závisí samozřejmě na konkrétní částce a nabídce jednotlivých bank.

Sežeňte firmu nebo odborníky

Tento krok je v zásadě součástí plánování, ale pokud potřebujete pouze řemeslníky na odborné úkoly, jako jsou odpady nebo elektřina, vyplatí se zamluvit si je s určitým předstihem. Ti dobří totiž bývají velmi vytížení a nemuseli by si na vás udělat čas přesně v takovém termínu, jaký potřebujete. Při shánění firmy je také důležité porovnat si jednotlivé cenové nabídky na rekonstrukci domu.

Nezapomeňte na detaily

Během úprav je dobré nezapomínat na důležité detaily. Konkrétně je to například u rekonstrukce kuchyně, která musí být nejenom příjemná na pohled, ale hlavně funkční. Podobně postupujte také u koupelny. Detaily ve formě zvoleného dekoru dlaždiček, baterií či jednotlivých kusů nábytku jsou totiž velmi důležité pro spokojenost s celkovým výsledkem. Dnešní doba má navíc obrovskou výhodu, že pokud si nebudete s ničím jistí, stačí se podívat na internet, kde ihned načerpáte mnoho inspirace pro kombinaci jednotlivých materiálů a barev. Jistě také narazíte na praktické vylepšení pro zvětšení úložného prostoru či doladění designu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné články