Při vaření vzniká mnoho výparů, kouře, vůní a pachů, jejichž přítomnost v kuchyni není vždy žádoucí. Vzbudí-li nás ráno vůně lívanců, jde o příjemný zážitek, mastné výpary ze smažených pokrmů jsou ale něco jiného. A co teprve, když se něco připálí…
Digestoř je praktickým pomocníkem i zajímavým designovým prvkem
Doby, kdy se po vaření muselo dlouho větrat, jsou již pryč. Moderní kuchyň si žádá digestoř! Ačkoliv se kvalitní odsavače par na trhu vyskytují již léta, najde se ještě stále mnoho lidí, kteří si nějaký chtějí pořídit poprvé. Podle jakých kritérií se řídit a jak se orientovat mezi jednotlivými typy? Obecně se dá říci, že nejdůležitější ze všeho je velikost kuchyně – čím větší místnost potřebujete odvětrávat, tím silnější by měl být výkon digestoře. Rozumí se samo sebou, že máme-li k dispozici více prostoru, můžeme vybírat z širší škály modelů, nejen co se týče síly odtahu, ale také originálního vzhledu. Luxusní ostrůvková digestoř se tak může snadno stát centrálním designovým prvkem celé kuchyně.
S výkonem se obvykle pojí i další důležitý parametr, jímž je hlučnost. Máte-li stěny jako z papíru, dávejte si pozor, v jakých hodnotách se pohybuje. Nejtišší digestoře s hladinou hluku okolo 50-60 dB vám umožní během provozu pracovat v kuchyni nebo klidně spát ve vedlejší místnosti. Zajímat vás bude také způsob odtahu. Zde můžete volit mezi odtahem do komína, kdy je znečištěný vzduch vypouštěn ven z místnosti, a recirkulací. Při tomto postupu se vzduch filtruje a po vyčištění je do kuchyně navrácen. Mnoho zařízení poskytuje obě možnosti, pouze je třeba pro recirkulaci dokoupit uhlíkový filtr. V neposlední řadě si rozmyslete, jaké funkce by měla vaše digestoř mít – například automatické vypnutí se určitě hodí. Některé modely disponují LED osvětlením, a usnadní vám tak práci při přípravě pokrmu ve večerních hodinách.
Italská značka FABER vnáší do domácnosti styl a kvalitu
Před konečným rozhodnutím se zaměřte na velikost varné desky a rozmyslete si, jak a kam zařízení umístíte. Rozměry digestoře by měly odpovídat velikosti varné desky, nebo je o malinko přesahovat. Samozřejmostí je klást důraz na kvalitu výrobku. Mezi nejpopulárnější značky patří italské digestoře FABER, a to nejen z tohoto ohledu. Splňují totiž veškeré podmínky, kterým by moderní digestoř měla odpovídat: inovativní funkce, bezporuchovost, kvalitní zpracování a jedinečný design. Pro každou kuchyni najdou ideální řešení.
A nyní se konečně dostáváme k hlavním typům digestoří, které na vás v obchodech čekají. Komínové digestoře FABER, ač zabírají určitý prostor a vyžadují přístup do komína, jsou nejčastější volbou. Jejich odvodová trubka, díky níž připomínají krb, je totiž velice zajímavým designovým prvkem, z estetického hlediska jde tedy o jasnou volbu. Nejčastěji se vyrábějí z kvalitního nerezu, který může být kombinován například se sklem. V menších prostorách vyzkoušejte varianty se zkoseným panelem, jež zabírají výrazně menší prostor a lze je instalovat i do stísněných prostor. Velkým kuchyním, kde se pro vaření neužívá prostor u zdi, sluší ostrůvkové digestoře FABER v centru místnosti. Zde je třeba klást důraz na atraktivní design, který výrazně ovlivňuje celkový vzhled místnosti. Výrobce toho využívají a přichází s digestořemi mnoha stylů a tvarů. Vestavné digestoře FABER pak představují ideální alternativu pro ty, kdo jsou s místem na štíru. Kvalitně vyčistí vzduch v místnosti a přitom zaberou minimum prostoru, aniž by narušovaly kompaktní vzhled stávající výbavy.