Káva je velice náchylná na okolní vlivy. Výslednou chuť a vůni čerstvě připraveného šálku espressa může ovlivnit nejen kávovar, ale také světlo, kterému jsou zrna vystavena.
Působení okolních vlivů na vlastnosti kávy
About Coffee: Káva je zemědělský produkt. A jako každá přírodní surovina je náchylná na zhoršení kvality v průběhu času. I kvalitně pražená zrna postupně ztrácí chuť a vůni vlivem působení kyslíku, tepla, vlhka a světla. Tyto vlivy výrazně snižují trvanlivost pražené kávy. Nejškodlivější je však světlo.
Pokud je káva vystavena světlu dlouhou dobu, dojde k rozkladu chemických sloučenin v zrnech. Tento proces se nazývá fotodegradace a může vést ke ztrátě chuti a aromatu, což má za následek nevýrazný a zatuchlý šálek kávy.
Jak na kávu působí světlo?
Světlo ve spojení s teplem, vlhkostí a kyslíkem výrazně přispívá ke zhoršení čerstvosti kávy. Světlo totiž urychluje oxidaci lipidů, které v kávě zachovávají aroma. Káva vystavena světlu má sklony k zatuchlé chuti s kovovými, hořkými či žluklými tóny. UVA a UVB výrazně snižují chuť kávy, ale je známo, že i LED a umělé světlo kávu poškozuje.
Jak může kávovar ovlivnit chuť kávy?
Kávovar je přístroj přímo určený k výrobě espressa nebo jiných kávových specialit. Zejména kávovary po záruce trpí na zanesení. Je proto doporučeno provádět každé 1 – 2 roky servisy kávovarů. Naši technici provedou odvápnění, čištění a kompletní dezinfekci všech trysek v kávovaru, díky čemuž bude kávovar opět připravovat kávu jako nový přístroj. Odměnou vám bude chutný a voňavý šálek vaší oblíbené kávové speciality.
Kde objednat pozáruční servis kávovaru?
Pro servis či opravy kávovarůse obraťte na naše techniky ve Zbůchu u Plzně. V Plzni a okolí váš kávovar zdarma vyzvedneme, nebo nám jej můžete poslat kurýrem. Zdarma jej napojíme na diagnostiku a případné závady vám obratem zavoláme i s cenovou nabídkou na opravu. Běžné servisy pak zahrnují kromě čištění také výměnu těsnění, seřízení mlecího mechanismu a dávkovače a závěrečnou tlakovou zkoušku těsnosti. Servis provádíme do 3 dnů.