Kam ukládat potraviny? Do chladné spíže!

Ukládat potraviny, aby vám dlouho vydrželi je nutno na chladné a suché místo. Něco samozřejmě uložíte do lednice, něco do spíže. Do špajzky, spíže, spižírny ukládáte potraviny za účelem zachovat jejich trvanlivost. V tomto článku se dozvíte víc informací o spíži.

Pořiďte si spíž

Máte-li tu možnost, vždycky si pořizujte domy či byty se spíží. Jde o místnost, která je rozhodně potřebná a ač si to možná teď nemyslíte, jistě jí velmi oceníte. Budete mít kde uschovat potraviny, ty získají delší trvanlivost, nebudou vám zabírat místo v kuchyni. Kromě toho můžete do spíže ukládat nádoby, spotřebiče, které využíváte jen občas a které by jinak zabíraly místo na kuchyňské lince a v kuchyni obecně.

Správná spíž

Správná spíž by měla disponovat suchem, teplech a chladem. Musí mít správné odvětrávání, aby v ní cirkuloval vzduch a bylo v ní to správné chladno. Ideální teplota ve spíži je okolo 10 stupňů. Důležité je také, aby byla spíž „po ruce“. Tedy, abyste mohli udělat pár kroků, sáhnout a vytáhnout vše, co je potřeba. Bude-li spíž daleko, budete neustále odbíhat a mít plné ruce potravin. Budete-li mít možnost navrhnout si spíž, pak počítejte s větším prostorem. Do spíže umístíte police, regály. Ve spíži je také dobré, abyste se mohli pohodlně pohybovat, otáčet a brát si potraviny. Proto myslete na prostor.

Co kdy nemáme spíž?

Ne všichni si mohou dovolit komfort v podobě spíže. Panelové domy na to nemají absolutně prostor. Jenže i v takových domech je nutno ukládat potraviny. Řešením je spížní skříň, která je zabudovaná do kuchyňské linky. Spížní skříně existují v různých provedeních a velikostech a měly by splňovat alespoň ty nejdůležitější parametry klasické spíže.

Podobné články