Říkáte si, že topení v zahradním krbu přece není nijak složité, prostě vezmete dřevěné uhlí nebo dřevo, roztopíte a je hotovo, žádná věda. Můžete tak bez problémů grilovat a dopřávat si vše, co od zahradního krbu očekáváte. Ne vždycky to však může být takto jednoduché a hlavně jednoznačné. Vybíráte-li venkovní krb, pak se už tehdy zaměřte na to, na jaké palivo je určen. Jaké palivo tedy do venkovních krbů vybírat?
Dřevěné uhlí
Kvalitní jednodruhové dřevěné uhlí je pro grilování ve venkovním krbu to nejlepší. Dřevěné uhlí by mělo mít velký podíl větších kousků uhlí, které bude ideální z dřeva bukového. Rovněž by mělo mít nízký obsah prachových částic. Kromě jednodruhového dřevěného uhlí je možno využít také lisované grilovací brikety. Jde prakticky o drobné kousky a prach z dřevěného uhlí. To vše se spojuje tlakem a pojidlem. U dřevěného uhlí i lisovaných grilovacích briket je důležité dávat pozor na kvalitu. Ta velmi ovlivní výsledný efekt topení.
Dřevo
Chcete-li však sáhnout při grilování po dřevu, je lepší mít už jisté zkušenosti a praxi. Dřevo by mělo splňovat několik podmínek, mělo by obsahovat co nejméně pryskyřice, mělo by být dostatečně dobře vyschlé a také by mělo být velmi kvalitní. A jak se vlastně dřevo využívá? Vložíte jej do venkovního krbu a zapálíte. V krbu jej necháte vyhořet až do té míry, kdy se plameny neobjevují, ale už jen žhnou uhlíky. To je ideální doba na grilování, kdy grilujete na podobném principu jako na dřevěném uhlí. U dřeva je žár o něco menší a trvanlivost také není dlouhá, na rozdíl od dřevěného uhlí či briket. Ovšem výhodou dřeva je, že bývá často po ruce. Vyberete-li kvalitní, pak nepoznáte na grilovaných potravinách vůbec žádný rozdíl.